Calendarul Maya - Introducere

Vedere de ansamblu asupra Calendarului Maya
de Ian Xel Lungold
Majoritatea cunoscatorilor in domeniul calendarului Maya il privesc ca pe un sistem astronomic/astrologic, de divinatie si profetii al unei populatii indigene.
Cartile sacre de astronomie si profetii mayase sunt pictate pe o hartie folosita in epoca precolumbiana, prelucrata din scoarta unui copac pe nume Amate. Mai multe mii din aceste carti, numite codice, au fost incinerate de-a lungul secolului 15 de catre preoti Catolici. Un volum imens de cunostinte nepretuite a fost pierdut; un prim pas catre anihilarea culturala. Preotii mayasi au fost fortati sa se autoexileze pentru a fi in siguranta. Au putut continua sa isi practice religia numai in cele mai indepartate si ascunse locuri din America Centrala. Aceia dintre ei care erau prinsi erau ucisi pe loc.
Aceasta practic a continuat pana in a doua parte a anilor '80 (secolul 20)
Mayasii au stiu mereu ca aceasta perioada de peste 500 de ani de orori si devastare se va abate asupra neamului lor.
Statea scris in profetiile lor de mai bine de 2000 de ani.
Doctorul suedez in biochimie  Carl J Calleman si-a petrecut mai bine de 30 de ani in laboratoare, cufundat in experimente de microbiologie. Cea mai mare parte a cercetarilor lui s-a concentrat in a afla cum poluarea prolifereaza bolile speciei umane. In urma cu 8 ani si-a aplecat atentia asupra calendarului Maya, incecand sa descopere ce set de fapte si corelatii cuprinse in acesta pot fi demonstrate si dovedite, nu doar "descoperite", asa cum o fac arheologii. Ceea ce a descoperit pe parcursul aprofundarii noului sau "hobby" schimba din ce in ce mai rapid lumea si felul in care vietuim in ea.
Doctorul Calleman a dovedit stiintific si a creionat Etapele Creatiei si ale Evolutiei de-a lungul ultimilor 16,4 miliarde de abig (de la "big bang' pana in zilele noastre).
Ian Lungold a intrat in "scena" prin descoperirea unei formule simple de calcul prin care se poate gasi orice zi din calendarul Maya plecand de la calendarul Gregorian; astfel, el a deschis accesul oricarui om de pe suprafata pamantului catre calendarul Maya.
Sunt mai multe aspecte ce transforma acest fapt intr-o informatie vitala. Mai intai, ne asterne in fata ochilor un parcurs complet si plin de sens al timpului si istoriei. Apoi, acest parcurs nu este totusi un glob de cristal; nu poti sa afli cu exactitate ce se va intampla, cand vei ajunge la o destinatie. Insa, stiind directia in care mergi si identificand reperele de-a lungul drumului este foarte de ajutor. Daca ai mai fost intr-un loc in trecut poti sa te pregatesti pentru circumstantele respective ce vor fi prezente la o noua trecere. Tiparele Creatiei s-au repetat de 7 ori pana acum si aceste reguli se vor respecta mereu si in viitor.
Tiparul Creatiei desccris de calendarul Maya arata ca o piramida cu 9 nivele. Perioade imense de timp la baza si cu perioade din ce in ce mai scurte deasupra
Fiecare dintre aceste 9 cicluri ale Creatiei este de 20 de ori mai scurt decat cel anterior. Fiecare dintre cicluri este divizat in cate 13 intervale egale de timp iar fiecare interval are propriul scop in Creatie. Sunt 7 sectiuni de "Zi" si 6 sectiuni de "Noapte" in fiecare nivel. Sumerienii si Mesopotamienii au folosit acelasi tipar al Creatiei si l-au gravat pe tablitele lor de lut. Stravechile texte Vedice ce stau la baza Budismului, Hinduismului, Taoismului si  Sufismului au aceesi intelegere asupra celor 9 nivele, fiecare cu 13 sectiuni ale Creatiei. Propria noastra Biblie vorbeste despre cele 7 zile ale Creatiei, in cartea Genezei.
Sectiunea 1: este o perioada de "Zi", sau o oportunitate pentru a ne inalta in constiinta. Este conceptia, plantarea unei seminte, un nou inceput sau impuls de a schimba si a curge intr-o directie noua. Noi perceptii isi arata disponibilitatea.
Sectiunea 2: este o perioada de "Noapte", sau oportunitatea de a aplica iluminarea primita din curgerea Creatiei. Aceasta perioada ar trebuie sa fie germinarea semintei plantate intr-un sol fertil; sau dezvoltarea unor noi puncte de vedere.
Sectiunea 3: este o noua perioada de "Zi", cand dualitatea iese in evidenta. In natura, o samanta ajunge sa scoata capul din pamant dezvoltand doua frunze. Dualitatea esentiala este intotdeauna un nou punct de vedere ce preia controlul asupra "vechii" constiinte.
In istoria umanitatii, aceasta perioada a fost mereu un timp de fierbere sociala.
Sectiunea 4: este o perioada de "Noapte" in care fractiunile deja incarcate se contreaza pe diferendele lor. In aceste perioada din istoria umanitatii s-au inregistrat mereu culmi ale violentei.
Sectiunea 5: este o noua perioada de "zi"; in natura, aceasta reprezinta dezvoltarea unui sistem de radacini si celui de-al doilea set de frunze ce vor fi o componenta permanenta a plantei.
Este incetatenirea noi constiinte ca una viabila. In istoria umanitatii, de-a lungul acestei perioada au iesit la iveala minciuni grave si au cazut sisteme ce altfel ar fi blocat progresul.
Sectiunea 6: este o noua perioda de "Noapte". Frunzele vlaguite cad la pamant in timp ce un nou set de frunze ies la lumina catre varf. Cele noi sunt in unghi de 90 grade fata de cele vechi. In istoria umanitatii, sisteme au cazut, de obicei prin interventia fortei.
Sectiunea 7: o noua perioada de "Zi"; in viata unei plante, radacina de rezistenta creste adanc pentru a oferi stabilitate si rezistenta trunchiului si ramurilor ce se vor forma.
Este o perioada de expansiune a fundatiilor deja turnate. De-a lungul istoriei, in aceasta perioada "noul" punct de vedere si noul mod de a infaptui lucrurile devine dominant. Ca exemplu, imperiul Greciei a fost construit de-a lungul aceste sectiuni.
Sectiunea opt: o noua perioada de "noapte", sau aplicarea noilor proceduri. In aceasta perioada, o planta isi inmulteste frunzele si sistemul de radacini cu frenezie. In cursul istoriei omenesti aceasta a fost mereu o perioada de reconstructie si un timp al vindecarilor.
Sectiunea 9: o perioada de "zi"; de fapt, cea mai luminoasa perioada de "zi" din intreg ciclul. In viata unei plante, acesta este timpul in care sunt produse noi substante, ce transmit mesajul de a forma muguri. In istorie, a fost sectiunea in care ARTA a fost inventata, cand mesajul lui Isus a strabatut Pamantul, cand Einstein a descoperit teoria relativitatii si cand America a preluat dominatia globala urmare a victoriei din al doilea razboi mondial.
Sectiunea 10: o alta perioada de "noapte"; in fapt, cea mai intunecata perioada a fiecarui ciclu. In viata unei plante aceasta este etapa cresterii mugurului. In viata noastra este etapa pubertatii.
In istorie acesta a fost un timp al dificultatilor fizice sau al conflictelor majore. Era glaciara, disparitia omului de Neanderthal, caderea Romei si Al Doilea Razboi Mondial sunt doar cateva exemple.
Sectiunea 11: o noua perioada de Iluminare"; este timpul florilor pentru o planta. Pentru noi a fost adolescenta. In istorie, a fost timpul creearii primei unelte, al primei incercari de agricultura si al contruirii primului adapost, al Renasterii si al miscarii anilor 60 (Flower Power)
Sectiunea 12: ultima perioada de "noapte" din ciclu se intampla aici; in viata plantei florile se ofilesc si mor, pregatind terenul pentru dezvoltarea frunctelor sau a capsulelor cu seminte. Asta s-a intamplat si cu civilizatia Maya. De-a lungul istoriei umanitatii au avut loc in aceasta perioada multe conflicte si revolte, un exemplu recent fiind conflictul din Vietnam.
Sectiunea 13: ultima perioada de "zi"; un timp al pregatirii pentru ceva nou si diferit. Un timp al acensiunii, al urcusului catre un nivel mai inalt. Planta isi imprastie semintele si isi scutura fructele pentru a incepe din nou ciclul cretaiei de mii si mii de ori. In istorie, aceste repetitii au gazduit aparitia lui Homo Sapiens, agricultura si domesticirea animalelor, semnarea tratatelor de suveranitate ale natiunilor si Internetul gazduind formarea unei constiinte planetare incepand cu 1992.
Acest tipar al Creatiei, un plan de actiune, poate fi observat urmandu-si cursul peste tot in Univers, de la nivel de particule sub atomice pana la galaxii, repetandu-se fara incetare. "Precum in Cer asa si pe Pamant".
Puteti observa ca trecem de la o perioada de "zi" (13) la o noua sectiunea de "zi" (1)
Creatia este de partea noastra si asa a fost mereu.
Acest tipar contine in el si accelerare. Fiecare ciclu al creatiei contine acelasi volum de evolutie si schimbare dar fiecare ciclu consecutiv se parcurge intr-un timp de 20 de ori mai rapid. Aceeasi cantitate de schimbare care s-a petrecut pe parcursul a 1,26 miliarde de ani se produce acum in 360 de zile
Numele ciclului A inceput Durata unei zile/nopti Rezultat
Celular acum 16,4 miliarde de ani 1,26 miliarde ani primele celule vii
Mamifer acum 820 milioane de ani 63,1 milioane ani primele nasteri vii
Familial acum 41 milioane de ani 3,1 milioane ani relatii de familie
Tribal acum 2 milioane de ani 158000 ani homo sapiens/ unelte
Cultural acum 102000 de ani 7900 ani agricultura/religie
National 3115 ani inainte de Cristos 394 ani natiuni suverane/legi
Planetar 1755 era noastra 19,7 ani internetul si economia globala
Galactic 4 Ianuarie 1999 360 zile consideratii etice
Universal 10 Februarie 2011 20 zile co- Creatia constiintei
Graficul de mai sus este generat de calendarul Maya Tun (tune) care are cicluri de 360 de zile si nu de 365,25 de zile precum cel Gregorian (folosit astazi mai pretutindeni). Acest fapt va fi explicitat mai tarziu.
Acest grafic nu intra in conflict in nici un fel cu punctele de vedere Creationiste sau Evolutioniste. El cupleaza cele doua crezuri, in fapt. Desi probabil inconfortabil ca si concept, ideea evolutiei Creatiei este inatacabila intrucat evolutia si tiparele sale continua si azi. 
In cartea doctorului Carl J Calleman, "Rezolvand cel mai mare mister al timpurilor noastre, Calendarul Maya" el desfasoara cu migala si acuratete stiintifica toate faptele ce justifica teza lui. Acest articol nu este destinat sa raspunda tuturor detaliilor ci doar sa ofere o vedere de ansamblu. Speram ca fiecare persoana sa investigheze aceste fapte pe cont propriu si sa si le demonstreze; nimeni nu trebuie doar sa le creada ca atare; in fapt, a crede in cele asternute aici si in cartea doctorului Calleman fara a incerca sa le demonstram ar fi chiar daunator si contraproductiv. Cei care nu au puterea si instrumentele sa inteleaga totul nu vor putea sa le transfere altora conform unei teze proprii pe care cu umilinta am emis-o;
"Echilibrul Interior" se asterne atunci cand o persoana este "centrata". "Centrarea" vine din "certitudne". Certitudinea descinde din recunoasterea tiparelor. Asadar, "echilibrul interior" este direct relationat cu gradul fiecaruia de certitudine.
Credinta oarba este, in opinia mea, nu certitudine, ci obstructie in calea oricaror fapte ce ar ataca credinta. Astfel se creeaza o autolimitare a propriului Echilibru Interior.
Ea este insa un generator de masuri defensive de toate tipurile, inclusiv razboaie pentru a proteja credinta unora sau altora. Nu credeti ca este deja prea mult ?
Putem aborda evolutia perceptiei religioase ca si o demonstratie suplimentara a acestui tipar. Asa ceva nu poate fi contestat de nici un propovaduitor al oricarei religii pamantene.
Asa cum a fost deja afirmat, sectiunile "luminoase" sau perioadele de "zi" ale ciclului Creatiei sunt perioade de iluminare cand noi perceptii sunt dobandite de constiinte. Asadar este evolutia conceptul nostru despre Dumnezeu precum si relatia noastra cu El. "Zi" dupa "zi" a crescut nivelul intelegerii noastre despre Dumnezeu si asupra relatiei cu El.
Prima "zi" a ciclului National a durat intre anii 3115 IC si 2721 IC. A fost perioada in care Sumerienii au inceput sa venereze zeul An (Anu).
Anu a fost perceput ca un Zeu Creator ce trebuia sa isi imparta spatiul divin cu alti zei de alte feluri.
A doua "zi" a ciclului National a durat intre anii 2326 IC si 1938 IC. In aceasta sectiune Abraham a ajuns in Canaan (2300 IC).
A treia "zi" a ciclului National a durat intre anii 1538 IC si 1144 IC.
Acesta a fost un timp in care a aparut Moise si a marcat inceputul Monoteismului (Adevarul a castigat multa valoare)
A patra "zi" a ciclului National a durat intre anii 749 IC si 355 IC.
Isaia a aparut in anul 748 IC, Buda in 552 IC, Confucius in 551 IC, Zoroaster 550 IC, Pitagora, Deutero - Isaia.
A cincea "zi" al ciclului National a curs intre anii 40 si 434 AD. In aceasta perioada, apostolul Pavel a dus mesajul lui Isus catre lume prilejuind nasterea Crestinismului. Budismul a demarat in China in anii 60 AD iar in aceeasi perioada au demarat si religiile Talmudica si Iudaica.
Ca sa nu-l mai mentionam pe Quetzalcoatl, Zeul Creator al Maya care a descins in fata lor la Teotihuacan, un personaj asemanator lui Isus Hristos si cu un mesaj similar.
A cincea "noapte" a gazduit inspiratia Islamului (632 AD) si a durat intre 434 AD si 632 AD.
A sasea "zi" al ciclului National a durat intre anii 829 si 1223 AD. In aceasta perioada a avut loc o expansiune generala a Crestinismului catre Nordul si Estul Europei.
Cruciadele si dezvoltarea Papalitatii au avut loc aici; in acest timp, al doilea Quetzalcoatl a aparut pe pamant in orasul Mayas/Toltec pe nume Chichen Itza.
A sasea "noapte" a gazduit al doilea val al Islamismului (1223 AD pana la 1617 AD)
A saptea "zi" a durat intre 1617 AD si 2011 AD. Pe acest parcurs, Crestinismul s-a extins inca o data, incepand cu pelerinii din 1620 AD.
Am putea analiza descoperirea principiilor stiintifice sau a metodelor de comunicare, a dezvoltarii ideilor politice, a crearii Americii si vom vedea ca dezvoltarile in fiecare caz urmeaza acelasi tipar. De fapt, tot ceea ce stim urmeaza acest tipar.
Nu este nici o greseala; aceasta nu este doar o coincidenta ce dureaza de 16,4 miliarde de ani
Ian Xel Lungold
Pentru mai multe detalii - luati in considerare achizitia cartilor doctorului Carl J Calleman
http://www.mayanmajix.com